Uralkodónak lenni kemény meló. Különösen Babilonban. Az embernek (mármint az uralkodónak) folyamatosan szigorúan kell néznie, és mindig a legtökéletesebben bodorított szakállal kell megjelennie népe előtt. Mert bár még nem voltak lesifotósok, ám lelkes krónikások és ügyes kőfaragók annál inkább, akik az uralkodó minden mozdulatát, arckifejezését, frizuráját megörökítették. Szóval nem volt akkoriban sem lazítás: egy uralkodó legyen up-to-date!

Asszurbanipál, aki nem csak a megismételhetetlen
szakáll- költeményeivel
írte be magát a történelembe.

   Asszurbanipál a domborműveken tényleg olyan, mint egy isten: félelmetes és tökéletes. Lélegzetelállító ékszereket látunk rajta, tökéletes a teste, kidolgozott, arányos, egészséges. De mindig nagyon zord a tekintete, és semmiféle érzelem vagy gondolat nem olvasható le az arcáról. Talán ilyennek kell lennie az ideális vezetőnek: kifürkészhetetlennek és megfejthetetlennek. Mint első ember, erejét azzal fejezheti ki a legjobban, ha az állatok első 'állatát', az oroszlánt legyőzi - mert képes rá. És megteszi, mert megteheti.

   De mit is gondoljunk mi, kései utódai ennek a letűnt kornak, mit gondoltak, mit éreztek ezek az emberek? Nos, az uralkodótól erre a kérdésünkre nem fogunk választ kapni, csak szigorú tekintetet. De. Itt vannak az oroszlánok! Szimbolikus értelemben az uralkodót jelenítik meg, a hatalom képpé vált megtestesülései. Az emberek királyának az állatok királya a méltó ellenfele: őt kell legyőzni. És nem hiába, Asszurbanipál oroszlánvadászatain a legszebb és legizgalmasabb oroszlánokkal találkozhatunk! Vadászatra fel, tessék figyelni az arcokat (és a lábujjakat)!

1: Mint egy kiscicát a hóna alá markolta az oroszlánt - aki mint egy fülöncsípett cicus, meg is harapja a karját. Persze egy ilyen izmos karnak meg sem kottyan egy cicaharapás...

2: Őt bizony rendesen megsorozták. Bajszai szerte-szét, hátsó lábát mint egy megfáradt balerina veti hárta. Ám a farok még büszkén mered az ég felé: nem adja fel. Legalábbis még nem. Arcán látjuk az elbukás fájdalmát, amit egy kőbe vésett ember arcán sosem láthatunk. Az állatok királya mutatja meg az emberkirály érzéseit.

3-as számú versenyző: akinek sem a homokvihar, sem a fejlövés nem árt, mert a sörénye rendezett: a jólfésült fenevad. Arcán düh és harag, gyilkosának vérére szomjazik. Hátra csapott fülei nem sok jót ígérnek.

4. Láthatjuk, hogy nem csak a sörény, ám a farokbojt is jólfésült. Noha az uralkodó épp egy kardot forgat a szívében,  fenyegető fintorra azért még maradt energiája. Egymás szemébe néznek, még a megkövült levegő is szikrázik kettejük között.

5. És aztán mancsára hajtja a fejét, mintha csak egy gazella-ebéd után szundítana egyet... pedig mi, nézők, tudjuk, mi történt.

6. Villogó szemek és széttárt karmok... egyetlen férfi már nem elég az oroszlán legyűréséhez. Bosszúszomjas fogait még ellenfeleire vicsorítja és izmait utoljára feszíti.

7. Akit Asszurbanipál fél kézzel elintézett, még holtában is négy szolgára van szüksége, hogy vigyék. Mert egy igazi bestia.

8. Szemmel láthatóan a ló is meg vannak szeppenve, orrlyukai kitágultak, kétségbeesetten zihál. Ám az oroszlán cseppet sem fél, gyilkos dühét csak fokozza a ló rettegése. Ha tehetné, őt is felfalná. De az uralkodó nem hiába a nép első embere: keze szilárd és egyenesen a dússörényű oroszlán torkába döf. Mert egy nemes ellenséget csakis egy hős győzhet le.

9. A venatio-t, azaz az állatok elleni küzdelmet nem a rómaiak találták fel (ahogyan azt terjesztik magukról), hanem már sokkal régebben is kellemes időtöltésnek bizonyult a vadállatok elleni viadal.

10. Ezzel a farok-huzigálással a nemes állat egy igen lealacsonyító helyzetbe kerül: úgy bánnak vele, mint egy engedetlen kismacskával. Nem járja ez a viselkedés a legfenségesebb állattal szemben... Plusz egy igencsak politikailag inkorrekt üzenet: az uralkodó bárkit, BÁRKIT a szolgájává tehet. Legyen nemes és előkelő illető, egyetlen mozdulat, és a farkánál fogva (értsd: pórázon) rángathatják, mint egy játék-cicát.

+1: hogy ne csak a férfiakról szóljon a világ, a nőstény oroszlánok is bizony méltó ellenfelei az uralkodónak. Jónéhány akaratos asszony fordított már a sors kerekén, ennek a nőstény oroszlánnak viszont most nem sikerült.