Amüthisz kertje

  A babiloni függőkert a világ hét csodájának egyike, ám a helyét mind a mai napig nem ismerjük pontosan. Szemiramisz kertje néven is ismert, de a legenda nem Szemiramiszhoz köti, hanem Amüthiszhez. Bárkié is volt a kert és bárhol is állott, a köré szövődött történet gyönyörű. Szemiramisz, az asszír királynő nagy csatornaépíttető hírében állt, a legendában az ő alakja keveredik a szépséges és szomorú királyné alakjával.

   A kertet a legenda szerint Nabú-kudurri-usszur építette időszámításunk előtt 600 körül szépséges és szomorú feleségének, a méd hercegnőnek, Amüthisznek. A hercegnő nem volt boldog az új királyságában: szülőhelye gazdag és zöld volt, és új férje miatt egy puszta sivatagba kellett költöznie. A király végtelenül szerelmes volt a feleségébe, és bármit megtett volna érte, hogy egy kis mosolyt csaljon kedvese arcára. Ezért építtette a kertet, hogy egy kis 'otthoni' hangulatot varázsoljon Babilonba.

   A kert tényleg a világ csodája lehetett, aki látta, büszke volt rá, hogy láthatta és csodálattal írt róla. De miért függő kert? Minden bizonnyal olyan látványt nyújtott. Persze a mai tudomány józanul elmagyarázza, hogy a kert teraszosan lett kialakítva, és a széleken burjánzó növények okozták a függés, a folyás érzését, meg a szelvények nem is függtek, hanem kötelekkel és huzalokkal kapcsolódtak egymáshoz. De ez mind lényegtelen, a kert minden bizonnyal káprázatos látványt nyújtott, ahogyan a dús zöld növényzet belakta az egész kertet és az élet indái kacskaringóztak szerteszét. Aki látta, úgy írta le, mint a Babilon közepéből kinövő hatalmas zöld hegyet.

   Műszakilag mindenképp különleges megoldásnak számított, hogy a magasabban lévő kertszelvényeket is el tudták látni vízzel: egy csavar-szerű emelővel juttatták fel a vizet a magasabb részekre. Bár a csatornázásairól híres ókori Mezopotámia számára ez természetes lehetett, azért a kertet a látogatók áhítattal csodálták. Babilont és a város környékét a régészek igencsak feltúrták, ám egyértelmű bizonyítékot nem találtak a függőkert létezésére. Sokkal valószínűbbnek látszik, hogy a függőkert Ninivében állt és Szin-ahhé-eriba építtette. Ninivében a régészeti feltárások találtak is hasonló kerteket: palotákkal egybeépített, teraszos kerteket.

   Minden bizonnyal több ilyen 'függőkert' is létezhetett, szépek és káprázatosak, növényekben és virágokban gazdagok. De a legenda örök, miszerint a káprázatos kertet egy szerelmes férfi építtette kedvesének, hogy a virágok nyelvén mondja el, mennyire szereti.

 

0 Tovább

A 10 legszebb babiloni oroszlán

   Uralkodónak lenni kemény meló. Különösen Babilonban. Az embernek (mármint az uralkodónak) folyamatosan szigorúan kell néznie, és mindig a legtökéletesebben bodorított szakállal kell megjelennie népe előtt. Mert bár még nem voltak lesifotósok, ám lelkes krónikások és ügyes kőfaragók annál inkább, akik az uralkodó minden mozdulatát, arckifejezését, frizuráját megörökítették. Szóval nem volt akkoriban sem lazítás: egy uralkodó legyen up-to-date!

Asszurbanipál, aki nem csak a megismételhetetlen
szakáll- költeményeivel
írte be magát a történelembe.

   Asszurbanipál a domborműveken tényleg olyan, mint egy isten: félelmetes és tökéletes. Lélegzetelállító ékszereket látunk rajta, tökéletes a teste, kidolgozott, arányos, egészséges. De mindig nagyon zord a tekintete, és semmiféle érzelem vagy gondolat nem olvasható le az arcáról. Talán ilyennek kell lennie az ideális vezetőnek: kifürkészhetetlennek és megfejthetetlennek. Mint első ember, erejét azzal fejezheti ki a legjobban, ha az állatok első 'állatát', az oroszlánt legyőzi - mert képes rá. És megteszi, mert megteheti.

   De mit is gondoljunk mi, kései utódai ennek a letűnt kornak, mit gondoltak, mit éreztek ezek az emberek? Nos, az uralkodótól erre a kérdésünkre nem fogunk választ kapni, csak szigorú tekintetet. De. Itt vannak az oroszlánok! Szimbolikus értelemben az uralkodót jelenítik meg, a hatalom képpé vált megtestesülései. Az emberek királyának az állatok királya a méltó ellenfele: őt kell legyőzni. És nem hiába, Asszurbanipál oroszlánvadászatain a legszebb és legizgalmasabb oroszlánokkal találkozhatunk! Vadászatra fel, tessék figyelni az arcokat (és a lábujjakat)!

1: Mint egy kiscicát a hóna alá markolta az oroszlánt - aki mint egy fülöncsípett cicus, meg is harapja a karját. Persze egy ilyen izmos karnak meg sem kottyan egy cicaharapás...

2: Őt bizony rendesen megsorozták. Bajszai szerte-szét, hátsó lábát mint egy megfáradt balerina veti hárta. Ám a farok még büszkén mered az ég felé: nem adja fel. Legalábbis még nem. Arcán látjuk az elbukás fájdalmát, amit egy kőbe vésett ember arcán sosem láthatunk. Az állatok királya mutatja meg az emberkirály érzéseit.

3-as számú versenyző: akinek sem a homokvihar, sem a fejlövés nem árt, mert a sörénye rendezett: a jólfésült fenevad. Arcán düh és harag, gyilkosának vérére szomjazik. Hátra csapott fülei nem sok jót ígérnek.

4. Láthatjuk, hogy nem csak a sörény, ám a farokbojt is jólfésült. Noha az uralkodó épp egy kardot forgat a szívében,  fenyegető fintorra azért még maradt energiája. Egymás szemébe néznek, még a megkövült levegő is szikrázik kettejük között.

5. És aztán mancsára hajtja a fejét, mintha csak egy gazella-ebéd után szundítana egyet... pedig mi, nézők, tudjuk, mi történt.

6. Villogó szemek és széttárt karmok... egyetlen férfi már nem elég az oroszlán legyűréséhez. Bosszúszomjas fogait még ellenfeleire vicsorítja és izmait utoljára feszíti.

7. Akit Asszurbanipál fél kézzel elintézett, még holtában is négy szolgára van szüksége, hogy vigyék. Mert egy igazi bestia.

8. Szemmel láthatóan a ló is meg vannak szeppenve, orrlyukai kitágultak, kétségbeesetten zihál. Ám az oroszlán cseppet sem fél, gyilkos dühét csak fokozza a ló rettegése. Ha tehetné, őt is felfalná. De az uralkodó nem hiába a nép első embere: keze szilárd és egyenesen a dússörényű oroszlán torkába döf. Mert egy nemes ellenséget csakis egy hős győzhet le.

9. A venatio-t, azaz az állatok elleni küzdelmet nem a rómaiak találták fel (ahogyan azt terjesztik magukról), hanem már sokkal régebben is kellemes időtöltésnek bizonyult a vadállatok elleni viadal.

10. Ezzel a farok-huzigálással a nemes állat egy igen lealacsonyító helyzetbe kerül: úgy bánnak vele, mint egy engedetlen kismacskával. Nem járja ez a viselkedés a legfenségesebb állattal szemben... Plusz egy igencsak politikailag inkorrekt üzenet: az uralkodó bárkit, BÁRKIT a szolgájává tehet. Legyen nemes és előkelő illető, egyetlen mozdulat, és a farkánál fogva (értsd: pórázon) rángathatják, mint egy játék-cicát.

+1: hogy ne csak a férfiakról szóljon a világ, a nőstény oroszlánok is bizony méltó ellenfelei az uralkodónak. Jónéhány akaratos asszony fordított már a sors kerekén, ennek a nőstény oroszlánnak viszont most nem sikerült.

0 Tovább

Az ókor legnagyobb partiarca

   A mezopotámiai uralkodók mindenkinek ismerősek a szépen bodorított szakállukkal és tömérdek ékszereikkel, rideg, érzelemmentes arcikfejezésükkel. Mint az egyiptomi fáraók: semmit sem lehet leolvasni az arcukról. Isteni lények, akikhez nem illik az önfeledt viháncolás. Nem is gondolnánk róluk, hogy köreikben találjuk meg a legnagyobb partiarcot. Pedig tudtak ám bulizni, nem is akárhogy! De ne szaladjunk előre.

Mezopotámia érdekességek

   Asszurbanipál, az asszír birodalom felejthetetlen alakja. Ő az, akinek legyen bár oroszlánvadászat vagy kocsihajtás, a szakálla tökéletes csigákban simul a mellére. A szépen ívelt szemöldök és az egzotikus ékszerek mellett a Ninivei Könyvtár megalapítását köszönhetjük neki. És mint isteni helytartó a földön, mindenkit leradírozott, aki nem hódolt be neki. Épp ennek ünneplését láthatjuk ezen a domborművön is:

Mezopotámia érdekességek

   Asszurbanipál az apukájától, Assur-ah-iddinától örökölt palotában ünnepli az ellensége felett aratott diadalt. Egy kertben vagyunk, ahol izgalmas, egzotikus növények adnak árnyékot az uralkodónak. Asszurbanipál hever a kereveten, szemmel láthatóan elégedetten. Mögötte csinos lányok legyezik, kéjes muzsika tölti be a kertet. Szemben ül vele a királynéja, minden hőstettének első számú csodálója. Isznak a győzelemre. Pazar bútorokat hoztak ki serény, láthatatlan rabszolgák a mesés kertbe, hogy a természet bujaságát az emberi kéz alkotta formákkal tegyék még tökéletesebbé. A királynő mögött eunuch írnokok rögzítik a parti eseményeit. Okostelefon és fényképezőgép nélkül kénytelenek voltak jegyzetelni. Eunuchok, mert férfiak, ám nincs szakálluk. A szakáll nélküli férfi pedig nem férfi. Persze tökéletes műalkotásnak beillő szakáll csakis az uralkodó arcát díszítheti, de az írnokoknak egy szál szőrük sincs. Szóval nem férfiak. Egyikük egy agyagtáblát, másikuk egy pergamentekercset tart feljegyzésre készen, hogy semmit se mulasszanak el a történelem legnagyobb partijából. Valószínűleg arámi nyelven teszik halhatatlanná a bulit, hiszen azt a legtöbben értik. A menet végén a csini csajszi pedig a hárfajátékos, ő tölti meg a kertet édes muzsikával.

   A kert káprázatos, a növények át meg átszövik, árnyas lugasokat képeznek. De ezt a természetes díszítést kevésnek érezték. Valahogyan még fel kell dobni a partit egy dögös dekorációval. Tették mindezt egy levágott fejjel. Nem vicc, itt a buksi:

Mezopotámia érdekességek

Mezopotámia érdekességek
Mint egy banánfürt lóg a fán...

   A történelem első partiarca. Amikor még teste is volt, ő volt Elám királya, Teumman. Most már csak partikellék, a legvidámabb lampion a világ legjobb fesztiválján. Na, hol vannak a legjobb bulik?!?

0 Tovább

Kacagó Delfinek

blogavatar

Minden, ami ókor.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

HTML

Feedek